Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑ














Και να οι γιορτές! Οι ευχές! Οι άδειες!
Με άδειες τσέπες, κι άδειες εικόνες!
Που μας αδειάζουν και μας αηδιάζουν, πληροφορώντας μας χριστουγεννιάτικα για τις αποκριάτικες συνήθειες του τετράποδου Ζαχόπουλου.
Για το χατίρι της τετραπέρατης σαδίστριας συμβασιούχας που ακύρωσε πορείες και διαδηλώσεις, ζητώντας μονιμοποίηση στο Πολιτισμού με τον απολίτιστο τρόπο της.

Κι εμείς όλοι στα τέσσερα, να παρακαλάμε για μια εικόνα και μια είδηση περισσότερο τετράγωνη και λογική, όπως μια αναφορά για τις αναδασώσεις στα τέσσερα σημεία της χώρας. Ή μήπως δεν κάηκαν και τα τέσσερα σημεία; Πού είναι ο Σουφλιάς; Νοέμβρη μήνα δε θα ξεκινούσατε κύριε Υπουργέ; Ή μήπως σχεδιάζετε Υπουργείο Περιβάλλοντος για να σωθούν φυτά και ζώα του υπουργείου πολιτισμού και λοιπών υπουργείων;

Μια είδηση έστω έξω από τις οθόνες. Στην πόλη μου. Στον Πειραιά. Που έγινε απλά εξυπηρετητής των αγορών και των καταθέσεων των δέκατων τρίτων μισθών, για όσους έχουν ακόμη αυτό το προνόμιο έχοντας στηθεί στα τέσσερα ή στο ένα πόδι για να το αποκτήσουν.

Κύριε Φασούλα η πόλη μου δε θέλει φωτάκια να φωτίζουν τα σκουπίδια. Τουλάχιστον μαζέψτε τα λαμπάκια αν δε μπορείτε να μαζέψετε τα σκουπίδια!

Και η κυρία «Πολιτιστική Ανάπτυξη Πειραιά» Δάφνη ΜπόΚοτα (κυκλοφορώντας με γούνινο τιγρέ στα στενά του Πειραιά) κάνει σίγουρα την παγκόσμια πρώτη: ένας τίγρης πάνω σε μια κότα! αλλά ούτε δάφνες, ούτε κότες αξίζουν στην εικόνα της πόλης μου. Δάφνες δεν αξιωθήκαμε! Αλλά και κότες δεν αντέχουμε!
Παντού σκουπίδια. Και εντός και εκτός οθόνης.

Στις οθόνες η βαρβάκειος αγορά των κρεάτων προβάλλει αυτή τη φορά (όπως και σε κάθε γιορτινή ευκαιρία) ανθρώπινο γυναικείο κρέας, χωρίς τσιγκέλια και τιμές, αφού εννοούνται και τα δύο (καθώς η αφαιρετικότητα της πολιτισμένης κοινωνίας μας, μας εκπαίδευσε στην αποτίμηση κάθε προσφερόμενου κρέατος ακόμη κι αν δεν αναγράφεται η τιμή). Το τσιγκέλι περιττό, αφού χαλάει την επίφαση του ωραίου.
Το προϊόν όμως πωλείται. Και η ευτυχία κάθε κοινωνίας μετριέται από την ποσότητα του κρέατος που μπορεί να καταναλώσει. Από τη γαλοπούλα στη χωριατοπούλα, ο τίτλος των φετινών γιορτών, καθώς έχουν και παραμύθι όπως αρμόζει σε κάθε χριστούγεννο.
Έχουν, κι οι δύο, έρθει στην Αθήνα με την ελπίδα να δώσουν χαρά.

Κι οι δημοσιογραφάρες του κρέατος και του αίματος δε θα πουν ποτέ το ΟΧΙ όταν στη σειρά περιμένουν με αγωνία εκείνοι που προετοιμάστηκαν για το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ. Κι όσο ο ανταγωνισμός νικάει τις αρχές μας, οι δημοσιογράφοι θα βγαίνουν στους δρόμους μόνο για την εξασφάλιση μεγάλης σύνταξης. Γιατί στα παραγωγικά τους χρόνια θα έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλο έργο ... από συνεντεύξεις κοσμικών, μέχρι ανακοινώσεις δελτίων τύπου των κομμάτων. Λειτούργημα για όλους εκείνους που εκπαιδεύτηκαν στο «άρτος και θεάματα».

Και αφού η παραγωγικότητα σχεδόν εξαντλείται στο θέαμα, γιατί να γίνεται τόσος λόγος για την Παιδεία;
Γιατί ούτε επιστήμονες, ούτε παιδευμένοι είναι αυτοί που με κυβερνούν, ή αυτοί που κινούν το χρήμα, ούτε βέβαια κι αυτοί που πουλάνε ακριβά την άθλια εικόνα τους αλλά και αυτοί που την αγοράζουν.
Αφού αλλού είναι η καταξίωση ρε αγόρια και κορίτσια, γιατί να γίνουν όλοι επιστήμονες;

Αφήστε τα πανεπιστήμια ήσυχα.

Αλλά ξέχασα. Κι αυτοί στα πανεπιστήμια το χρήμα και τη δόξα λατρεύουν. Κι ο κύριος Μεταξόπουλος που ζητά να αποφυλακιστεί γιατί τον έπιασε η μέση του στο κελί, το χρήμα ζήλεψε.
Ένα θύμα ακόμα της κοινωνίας της ευμάρειας που κάτι επιστήμονες σαν κι αυτόν δημιούργησαν και θεμελίωσαν πολύ καλά. Κοτζάμ πρύτανης να μην έχει μια ...φερράρι;
Όταν όμως ο Μίκαελ Σουμάχερ την οδηγούσε ως εξαιρετικός πιλότος της φόρμουλα1 έκανε δωρεές από τα προσωπικά του (τα ολόδικά του) χρήματα στους πληγέντες από το τσουνάμι, δίνοντας ως ιδιώτης 10.000.000 ευρώ. Κι εσύ πήγες Αιμιλιάκο να καταχραστείς χρήμα για την Παιδεία γιατί σου άξιζε ένα ... γρήγορο αυτοκίνητο; Περισσότερο από ποιον σου αξίζει μια φερράρι χαζό αγόρι;

Κι έτσι το 2007 φεύγει με ένα πνεύμα αποκριάς (όχι τόσο διασκεδαστικής) αφήνοντας όμως για δώρο ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι! Το «ζώα - φυτά – πράγματα». Μόνο που αυτή τη φορά έχει γίνει εξαιρετικά εύκολο. Μπορείς σε ένα γράμμα να βάλεις την ίδια λέξη και στα τρία!

Καλό 2008!!!

8 σχόλια:

adaeus είπε...

Γράφεις σαν χείμαρρος, γράφεις ωραία! Να συνεχίσεις έτσι όλο το 2008 και για πολλά χρόνια ακόμη :) Καλή χρονιά.

Domino είπε...

Α,β,γ......................ΣΤΟΠ!

Σ. Σουφλιάς.

ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΩ ΝΕΡΟ, ΘΑ ΣΑΣ ΦΤΙΑΞΩ ΓΕΦΥΡΕΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΤΟΥΝΕΛ.

Μεγάλη πόρτα θα διαβούμε...

Καλή χρονιά να έχουμε!

cinderella είπε...

Είστε πολύ καλή ωραία μου κυρία και η γραφή σας θυμωμένη τσιγκλά και κεντρίζει. Καλή Χρονιά να έχουμε, πάντα να αανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε! Φιλιά! :)

αν ακούς είπε...

τους πηρες παραμαζωμα ολους και καλα ξηγηθηκες, η παραφωνια στη ζωη που παλευουμε να δημιουργησουμε ειναι ολοι αυτοι και μακαρι να το καταλαβαιναμε ολοι μας αυτο για να τους πεταξουμε απο το παραθυρο της πραγματικοτητας μας.

afrodiet είπε...

Καλή χρονιά σε όλους!!!

Adaeus,
αν αξίζει πραγματικά κάτι η υπόθεση blogs, είναι το βήμα που μας δίνεται για να μοιραστούμε σκέψεις. Ευχαριστώ. Κι εσύ είσαι πολύ ωραία ποιητικός!

Domino,
Είναι πιο πιθανό να πιάσουν οι ευχές παρά οι υποσχέσεις.
(Κι αυτό δεν είναι ...δέσμευση!)
:)

Cinderella,
όταν θυμώνω καλύτερα να γράφω.
Για παράδειγμα όταν οδηγώ έχω σκεφτεί να κουβαλάω μπλοκάκι.
Με τσαντίζει ο ταρίφας; Ας γράψω κάτι!
Και ναι, να ξεφαντώνουμε! :) Φιλιά!

Ανακούς,
θα τους πετάξουμε από το παράθυρο, αλλά αυτοί σε κάποια τέντα θα σκαλώσουν και θα σωθούν. Ή θα τους σώσει το χοντρό πετσί τους!
Αλλά ας το προσπαθούμε τουλάχιστον. E?

Μετεωρίτης είπε...

afrodietμ
τι καλά που τα λες!! Τα.. χώνεις δηλαδή, δεν τα λες απλά
ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ!

Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που δεν με βρίσκει σύμφωνη.

Η δε κατάληξη του post.. αυτό με το "τρία σε ένα" μου άρεσε πάρα-πάρα πολύ!!

AFRO,
γράφεις πολύ ωραία και πολύ καυστικά!
Όπως είπε και ο ADAEUS, συνέχισε!!

Εμείς πάντως διασκεδάζουμε πάρα πολύ... κι ας είναι για κλάμματα αυτά που περιγράφεις.

ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΛΕΣ-ΠΟΛΛΕΣ!!
ΦΑΙΗ

Μετεωρίτης είπε...

(πήγε και κόλλησε ένα μικρό μ
μετά το afrodiet!!

Ο δαίμων, ο δαίμων...!!!)

MenieK είπε...

Εγώ καλή χρονιά μπήκα να πώ και, παναγία μου.... με εξόντωσε ο πολυβολικός ρυθμός σου!!!
Άσε που σκέπτομαι να μεταναστεύσω με όλα αυτά που καταμαρτυρείς!
Όχι σε άλλη χώρα, σε άλλο πλανήτη να μεταναστεύσω!!!